The new $187 million South East Regional Hospital in Bega designed by BVN is prescribing green views for every patient and staff member, with windows looking out on the landscape or gardens in every ward and office.

BVN principal and hospital design leader Julian Aston said the move reflects evidence from research by Dr Roger Ulrich, which found that experiencing nature and looking at gardens reduced pain in patients, by “reducing the extent to which patients focus on themselves and their discomfort”.

“Most important to inspirational hospital spaces is ready access to outside space and balcony spaces that contribute to promoting a sense of wellbeing, rest and relaxation,” Mr Ashton said.

“By planning around a central, open space which connects the various activities within the hospital, patients are able to navigate easily through the hospital, reducing stress and anxiety levels.”

The hospital commenced operations in March.