Walker Corporation’s 4 Parramatta Square has received a 6 star NABERS rating for energy and a 5.5 star certification for water.

The 70,000 square metre, 33 level A-grade office tower was designed by JPW (Johnson Pilton Walker) and constructed by joint venture partners Built and Obayashi Corporation. Construction on the 170 metre tall structure wrapped up in 2019. 

In addition to the NABERS ratings for energy and water, the tower has previously received the Green Building Council of Australia’s 6 Star Green Star interiors and as-built certifications.

The office complex’s central location in a high-density, mixed-use area means it’s easily accessible by sustainable active and public transport. It features direct access to train, buses, ferries, and trams, as well as end of trip facilities to encourage workers to walk, run and cycle.

Some of the key sustainability features of the building include a 95kw solar energy system, LED lighting and sensor activated zoning, electric car charging stations, very high performance glazing, energy performance metering and high efficiency chillers.

While being built, the development achieved a 92 per cent recycling rate across all construction and demolition waste, which was taken to a state-of-the-art materials recovery facility.

Walker Corporation executive chairman Lang Walker said 4 Parramatta Square’s state of the art environmental features were carefully designed and delivered to make a big impact on reducing carbon emissions.

“The $3.2 billion development at Parramatta Square has sustainability at its core and we pride ourselves on saving energy and being water wise on every floor,” Mr Walker said.

“The NSW government specifically sought modern, sustainable, A-grade office space in

Parramatta with market-leading sustainability design and we are proud our workspace

sets the best example for efficient buildings across the state.”

The building provides office space to around 5500 NSW government employees, with the NSW Department of Planning and Environment and the Department of Customer Service among the primary tenants. 

Join the Conversation

2

Your email address will not be published.

  1. Pity the building didn’t think about disability access properly. Who does revolving doors these days! They are so unsuitable for so many people – not just wheelchair users. And yes there is a separate door for wheelchair users where you have to find the button to open the “automatic” door. So much for the aim of equitable entry. I don’t think the hand rails (when you can find them) are even compliant with AS1428. I do wish more attention was paid to the whole of the building in terms of useability by people, not what the building does for itself. You need to be a tall person to see over the rego desk too.