Adelaide’s first 4 star refurbished building at 70 Light Square features an open louvred facade

A sustainable and colourful redesign of an Adelaide building has helped to both reposition the building and rebrand the city’s Light Square precinct, according to the building’s designers.

Designed by Adelaide architects Hames Sharley, the refurbished building at 70 Light Square is the first in Adelaide to receive a 4 star Greenstar rating.

Australian headquarters of engineering firm URS, it features bright colours and an open, louvred façade.

The building’s retrofit included replacement of floors, ceilings and operating systems and incorporates a VAV (variable air volume) air conditioning system that generates natural air flows through the building.

Glass ceilings and solar panels encourage usage of natural daylight. A UV film was applied as a secondary louvered façade system onto the existing glazing to minimise heat that filters in from the western front of the building in summer and to retain it during the winter.

Airconditioning and of?ce layouts were aligned with natural light penetration and heat loss/loading of the building which encouraged large energy-using components to be used only where and when it was necessary.

The building also incorporates change rooms and bike facilities for staff. Wherever possible materials were recycled to minimise refill.

Director of Hames Sharley, Caillin Howard, said it was a welcome challenge to achieve the rating within the constraints of an old building.

“It’s all about making sure our buildings work and are designed with the environment in mind, and not in isolation as they did in the 1970s and 1980s,“ Howard said.

“We need to be smarter in the way we use new technology and innovative design to ensure our new and refurbished commercial buildings of the future are far more sustainable.”

The bright faceade has helped reposition the building and rebrand the Light Square precinct

Sustainability features

· replacement of floors, ceilings and operating systems

· use of recycled materials to minimise infill

· UV film applied as secondary louvred façade onto existing glazing to reduce heat on western side in summer  and retain it in winter

· air conditioning and office layouts aligned with natural light penetration and heat loss/loading

· glass ceilings and solar panels for maximum use of natural sunlight

· bike facilities and change rooms for staff

· VAV airconditioning to generate natural air flows

lblundell@thefifthestate.com.au

The Fifth Estate – Sustainable property news