700 Bourke Street, Melbourne

28 August, 2012 — Cbus Property chief executive officer Adrian Pozzo said said his organisation’s reach for a six star Green Star – Office Design v3 rating for its new building at 700 Bourke Street in Melbourne, leased by sole tenant National Australia Bank, was in response to market drivers.

Research indicated corporate organisations were turning towards green-rated buildings in order to increase operational cost savings, staff productivity and wellbeing and staff retention, Mr Pozzo said.

“This rating is testament to the superior quality and enduring design of 700 Bourke Street, and illustrates why we were able to attract such a high calibre tenant,” he said.

“700 Bourke Street takes Cbus Property’s total of Green Star certified or registered office space to more than 300,000 square metres.”

Other high profile high rated assets owned by Cbus include 1 Bligh St reet in Sydney, onwed in conjunction with Dexus Property Group.

The building, scheduled for completion by mid next year, is at Bourke Junction, the corner of Bourke Street and Wurindjeri Way, next to Southern Cross Station and Etihad Stadium.

It was designed by architectural firm Woods Bagot with construction by Brookfield Multiplex and service design overseen by Norman Disney & Young. Structural engineers are Winward Structures and the landscape architect is Hassell.

The 63,000 square metre building has 14-storey development and includes a concourse which includes retail facilities, an auditorium, NAB branch and cafe. Above this, on levels four to 14, are childcare facilities and NAB office space.

Its official rating is six star Green Star – Office Design v3. It is also targeting a six star Green Star (Office V3) As-Built rating, a five star Green Star (Office Interiors V1.1) As-Built (Fit-Out) and a five star NABERS Energy.

700 Bourke Street has 5000 sq m floor plates floors and features including:

  • The largest chilled beam installation to be built in Melbourne
  • Building façade with  an aluminum-framed curtain wall system incorporating a frit pattern with triangular aluminum accents scattered throughout.
  • A roof garden terrace of 600 sq m on Level 14.
  • Tri-generation energy system
  • A black water treatment plant, rainwater harvesting and water efficient fixtures and fittings to reduce the building’s overall water usage
  • A large central atrium features connecting bridges from Level 2 to Level 14 capped by a large skylight at roof level600 bicycle spaces
  • Recycled concrete used within the building structure for in-situ, post-tensioned, and precast element
  • The fit out design and layout encouraging flexibility for NAB staff with a “hot desking” and open plan approach.